Afdeling ‘Spoedeisende hulp’

De afdeling spoedeisende hulp van het Shaare Zedek Ziekenhuis ligt in de frontlinie. Variërend van terreuraanslagen tot grootschalige verkeersongevallen. Het ziekenhuis moet altijd op het ergste voorbereid zijn.
 
Het lijkt een gewone parkeergarage, maar een nauwkeuriger blik leert dat zich her en der in het dak van de ruimte onder het ziekenhuis douches bevinden. Deze douches zijn bedoeld om mensen te ontsmetten als Israel door een chemische aanval wordt getroffen. Dit is de realiteit, benadrukt dr. Ofer Merin, hoofd van de afdeling spoedeisende hulp. ‘We moeten altijd op het ergste voorbereid zijn. Kennis alleen is niet voldoende; we moeten voortdurend oefenen.’
 
De afdeling spoedeisende hulp kent een speciaal protocol wanneer zich een calamiteit voordoet. Merin: ‘Afhankelijk van de omvang van de gebeurtenis kan ik met één druk op de knop 300 tot 500 extra mensen oproepen. Zij krijgen dan automatisch een sms-bericht en een telefoontje.’ In geval van terreuraanslagen of andere grootschalige calamiteiten wordt de afdeling spoedeisende hulp binnen tien minuten ontruimd. Binnen een kwartier tijd kunnen honderd nieuwe patiënten een plek gegeven worden.