#NeverForget

"Het ziekenhuis met een hart"
Nieuwsbericht van 22 april 2020

"Wie een leven redt, redt een hele wereld"

Op Yom Hashoah is de boodschap "Wie een leven redt, redt een hele wereld" (Talmoed, Sanhedrin) nog schrijnender.

In 1942 pakten de Duitsers alle Joden op in een Pools dorp, inclusief dit jongetje en zijn familie, en zetten ze op een trein. De moeder van de jongen begreep dat ze in de trein naar Auschwitz zaten en in een poging zijn leven te redden, gooide ze hem uit de trein. 

Hij overleefde de Holocaust

De jonge acht jarige jongen overleefde de val en vervolgde zijn weg naar een nabijgelegen dorp waar een jonge christelijke vrouw hem zag  en  verborg hem 18 maanden, tot het einde van de oorlog in haar huis. Na de oorlog hoorde de jongen dat zijn hele familie weg was.

Die vrouw redde Prof. Merin en vandaag redt hij en het Shaare Zedek team dat hij leidt, elke dag levens.

Dat jongetje was de vader van onze directeur-generaal, professor Ofer Merin en 76 jaar later keerde hij terug naar het huis waar zijn vader was verborgen. De tweede foto is Prof. Merin met de dochter van de vrouw die het leven van zijn vader redde. Die vrouw redde Prof. Merin en vandaag redt hij en het Shaare Zedek team dat hij leidt, elke dag levens.

Vandaag herinneren we ons en we zullen nooit vergeten. Vandaag zijn we ook dankbaar voor al diegenen die gered zijn en die 'hele werelden' hebben gecreëerd. 

#NeverForget

Project 2019 - 2020

Palliatieve zorg in het SZMC

In 2018 kwamen ruim 1000 patiënten in aanmerking voor palliatieve zorg. Omdat euthanasie in het SZMC volstrekt taboe is, behandelingskosten niet of niet nauwelijks worden vergoed, doet het SZMC een beroep op de vrijgevigheid van u!