De Israël-reis ging niet door: hoe een operatie een echtpaar meer inzicht in het Israëlische geloof en hun cultuur gaf
Het Shaare Zedek-ziekenhuis was het echtpaar wel bekend. Maar toen ze in Israël aankwamen voor hun reis door het beloofde land hadden ze niet verwacht daar terecht te komen. ‘Na wat wikken en wegen, werd besloten om de operatie hier in Israël te laten uitvoeren. De patiënte hoefde niet lang na te denken in welk ziekenhuis dat zou gebeuren: in het Shaare Zedek-ziekenhuis natuurlijk!’ Medewerker Audrey Gross vertelt over de bijzondere ervaring.
Soms komen toeristen onverhoeds in ons ziekenhuis tijdens hun bezoek aan Jeruzalem, vertelt Gross. “Een week geleden, kreeg ik een telefoontje van een vriendelijke Nederlandse man die me vertelde dat hij mijn nummer had ontvangen van iemand van onze Nederlandse stichting Shaare Zedek. Hij, zijn vrouw en een paar goede vrienden waren net in Israël aangekomen. Ze komen al meer dan 30 jaar elk jaar naar Israël en dit was hun eerste keer weer na corona. Zijn vrouw was gevallen op het vliegveld, maar besloot toch direct naar het hotel te gaan en wat uit te rusten.”
“De volgende ochtend drong één van hun vrienden - die toevallig verpleegster was – er sterk op aan om toch maar even voor alle zekerheid naar de ‘Terem’ te gaan (‘Terem’ is de medische spoedeisende hulp). Na het maken van een röntgenfoto was het meteen duidelijk dat het ernstiger was dan verwacht. Ze had inderdaad een gebroken heup en moest geopereerd worden. Na wat wikken en wegen, werd besloten om de operatie hier in Israël te laten uitvoeren en niet te wachten tot hun terugkeer in Nederland. De patiënte hoefde niet lang na te denken in welk ziekenhuis dat zou gebeuren, in het Shaare Zedek-ziekenhuis natuurlijk!”
“De operatie vond plaats en G’d zij dank verliep alles voorspoedig. Ik bezocht de lieve vrouw en haar echtgenoot en was echt onder de indruk van hun positieve houding. In plaats van boos en teleurgesteld te zijn omdat hun geplande vakantie niet door kon gaan en ze deze tijd in het ziekenhuis door moesten brengen, waren ze allebei alleen maar dankbaar voor de warme zorg en voor alles wat ze mee mochten maken. De man was tot tranen toe geroerd toen hij beschreef hoe hij die vrijdagavond een familielid van de patiënt naast zijn vrouw de Kidoesj hoorde uitspreken.”
“Kidoesj betekent letterlijk heiliging en is de zegening die wordt uitgesproken bij de aanvang van de sjabbat en feestdagen. Op sjabbat wordt op vrijdagavond en zaterdagochtend voor de aanvang van de hoofdmaaltijd een zegening uitgesproken over een beker wijn of druivensap. Ze raakten bevriend met de twee andere patiënten op de kamer en hun families. Ze bemoedigden en hielpen elkaar tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Het Nederlandse echtpaar heeft dit alles als heel bijzonder ervaren. Het heeft hun meer inzicht in het Israelische geloof en hun cultuur gegeven.”
“De vrouw vertelde me - met een grote glimlach op haar gezicht - dat ze nu een deel van Israël in haar lichaam heeft dat ze voor altijd bij zich zal dragen! Ik heb zelden mensen gezien met zo'n positieve houding ten opzichte van wat het leven je toeschikt. Ik ben er zeker van dat dit – in combinatie met hun diepe en zuivere geloof in G'd - hen in staat stelde om op de meest inspirerende manier met deze situatie om te gaan. Via deze weg wil ik hen de hartelijke groeten doen en - als G'd het wil - de volgende keer als jullie weer in Israël zijn, kom dan alsjeblieft als bezoekers voor een rondleiding door het ziekenhuis en niet als patiënten!”
Dit was een artikel van Cvandaag.