Oorlog in Israël - updates uit het ziekenhuis

"Het ziekenhuis met een hart"
Nieuwsbericht van 24 januari 2024

Update vanuit het ziekenhuis

Sinds de inval van Hamas en de daarna uitgebroken oorlog worden er veel gewonden naar het Shaare Zedek ziekenhuis gebracht. Belangrijke afdelingen zijn verplaatst naar de schuilkelders.
Er is dringend behoefte aan:

  • Extra IC bedden met de daarbij behorende apparatuur;
  • Inrichting van extra verloskamers (couveuses ed.);
  • Beademingsapparatuur.


Het Shaare Zedek ziekenhuis heeft uw steun hard nodig. 
We vragen uw steun en gebed. 
We willen u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het ziekenhuis. ​Hieronder plaatsen we de laatste nieuws updates rechtstreeks uit het ziekenhuis. 

Wilt u ons steunen met noodhulp voor de oorlogslachtoffers? 

Doneer nu
 

-19 februari 2024 

Video bemoedigingsreis Israël

In december 2023 maakten Albert Groothedde van De Verkenners samen met Jenneke Blokland een bemoedigingsreis naar Israël. Zij vertrokken niet met lege handen. In hun koffers zaten vele honderden kleurplaten gemaakt door Nederlandse schoolkinderen. Op allerlei plekken in het land hebben Albert en Jenneke deze kleurplaten uitgedeeld. Het is bijzonder om te merken hoe blij en dankbaar de mensen in Israël zijn met zo'n ogenschijnlijk klein gebaar. Een enkele tekening van een Nederlandse jongen of meisje maakt echt een groot verschil in het leven van mensen in Israël. Daarom, jongens en meisjes: 'Toda raba' (hartelijk dank!). Als dank voor jullie inzet hebben we een videoverslag gemaakt van de reis. Veel kijkplezier toegewenst!
 

 


 

-24 januari 2024 

Een onverwachte ontmoeting

Dina, één van onze toegewijde verpleegkundigen op de Eerste Hulp afdeling, had het voorrecht om helemaal onverwacht haar man te ontmoeten. Haar echtgenoot is arts in de 669 Elite Rescue Unit van het Israëlische leger (IDF). Deze week evacueerde hij een patiënt per helikopter van Gaza naar het Shaare Zedek ziekenhuis.

Dina vertelt:

Mijn man N. is betrokken bij de behandeling en evacuatie van patiënten vanuit het oorlogsgebied. Hij  landde met zijn helikopter bij het Shaare Zedek ziekenhuis, het ziekhuis waar ik op dat moment aan het werk was. We hadden elkaar al wekenlang niet gezien. Het was een hele grote verrassing voor ons om elkaar in de gang tegen te komen. Dit moment zullen we nooit meer vergeten. Een moment vol emoties. Maar tegelijk gaf het ons ook de kracht om weer door te kunnen gaan elk op ons eigen werkgebied.  Ik hoop en bid dat we gauw weer samen thuis kunnen zijn en wensen alle gewonde soldaten een spoedig en goed herstel toe.-19 december 2023 

Gastcollege op de CHE in Ede

Uri Schwarz van het Shaare Zedek ziekenhuis in Jeruzalem gaf vanmiddag een college voor de studenten van de HBO-Verpleegkunde opleiding. Dit in het kader van de samenwerking die vorig jaar is afgesloten tussen het ziekenhuis in Jeruzalem en de CHE in Ede. Het thema was ‘And God tested Abraham’ naar aanleiding van Gen. 22:1. Ook nu wordt Israel op de proef gesteld. En dat merken ze in het ziekenhuis ook.

      

Er zijn al meer dan 400 gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Daarnaast zijn er ruim 500 patiënten met psychische klachten als gevolg van wat zij gezien of meegemaakt hebben. Uri benadrukte dat iedereen geholpen wordt, ongeacht afkomst of religie, ‘al kunnen jullie je wellicht voorstellen dat dit niet altijd gemakkelijk is.’ Hij sloot af met de woorden: ‘Jullie vieren binnenkort Kerst. Daarbij denk ik aan vrede. En dat is waar wij naar uitzien en voor bidden.’ Bidt u mee?


-11 december 2023 

Kleurplaten uitdelen in het ziekenhuis

Deze week hebben Jenneke Blokland van Ahava Travel en Albert Groothedde van de Verkenners kleurplaten overhandigd aan Audrey Gross van het Shaare Zedek ziekenhuis. Deze zijn uitgedeeld aan de kinderen en soldaten die in het ziekenhuis liggen. 

    

De afgelopen weken hielden Ahava Travel en de Verkenners een kleurplatenactie in Nederland om jongeren en ouderen in Israel mee te bemoedigen. Veel scholen, kinderen en ouderen hebben aan deze actie meegedaan. Heel veel kleurplaten werden ingeleverd. Deze week mochten Jenneke en Albert met deze prachtige kleurplaten velen een hart onder de riem steken. Allen die hier aan meegewerkt hebben, heel hartelijk dank! De reacties waren hartverwarmend.

      
 


 

-30 november 2023 

Terroristische aanslag Jeruzalem


-16 november 2023 

Boerenmarkt

De grote hal van Shaare Zedek's Fanya Gottesfeld Heller Floor werd gisteren omgetoverd tot een bruisende markt. Medewerkers en gasten van het Shaare Zedek ziekenhuis verkochten hier meer dan twee honderd producten van boerderijen uit het zuiden en noorden van Israël.
De boerenmarkt werd georganiseerd door het ziekenhuis om boeren te helpen die het meest door de oorlog getroffen worden. Binnen ongeveer twee uur na de opening van de markt was het grootste deel van de producten al bijna volledig uitverkocht. Naast groenten en fruit brachten verkopers ook spullen mee zoals gebakken brood, olijfolie en vlees.

    

De directie van het Shaare Zedek ziekenhuis ziet het als één van haar verantwoordelijkheden om deze boeren en bedrijven te helpen. Ofer Merin: ‘We waren blij en dankbaar om te zien hoe positief onze medewerkers op de oproep reageerden. Samen bidden we voor betere dagen en dat alle geëvacueerde families weer in vrede en veiligheid naar hun huizen zouden mogen terugkeren.’


 

-30 oktober 2023 

Eén minuut stilte

Honderden leden van onze ‘Shaare Zedek familie’ verzamelden zich vanmorgen op het ziekenhuisplein voor een herdenkingsceremonie ter nagedachtenis aan de kinderen, broers en zussen en naaste familieleden van personeelsleden die in de oorlog zijn gesneuveld. Aan de ceremonie namen personeel, gasten en het bestuur van het zieken deel. Samen waren we één minuut stil om onze omgekomen familieleden te gedenken.

Prof. Ofer Merin – directeur van het Shaare Zedek ziekenhuis - sprak ons toe en zei: "We hebben allemaal pijn en leven met elkaar mee. Samen met de gezinnen en families die zulke vreselijke verliezen hebben geleden. En ook met al diegenen die zo angstig bidden voor de terugkeer van hun dierbaren die in gevangenschap worden vastgehouden.  Net als in tijden van vrede staat Shaare Zedek als één familie om elkaar heen en rouwen we samen met al diegenen die zoveel hebben verloren."

      

Sara Goldberg, directeur van de afdeling Verpleging, memoreerde de omgekomen slachtoffers uit ons ziekenhuis door één voor één hun namen hardop voor te lezen. Daarna las rabbijn Yosef Sprung een gedeelte uit de Tehilim en bad met ons voor het Israëlische leger (IDF) en voor onze broeders en zusters die in gevangenschap worden vastgehouden.  De korte dienst werd afgesloten met de Kaddisj en het reciteren van Hatikvah onder leiding van Gadi Ilan, directeur van het ministerie van Logistiek.

Rozi


-20 oktober 2023 

Oproep om steun

Beste vrienden,
Het is een heel heftige tijd voor ons in het ziekenhuis. Vanuit het zuiden worden er slachtoffers naar het Shaare Zedek ziekenhuis gebracht maar ook gewonden door raket- en terreuraanvallen hier in de buurt van Jeruzalem. Meerdere collega’s van ons – artsen, verpleegkundigen – zijn opgeroepen voor het leger. Iedereen die hier in het ziekenhuis werkt heeft wel een man of vrouw, gezins- en familieleden die op dit moment moeten vechten in de strijd tegen Hamas. Dat doet emotioneel veel met ons. Tegelijkertijd ontvangen wij de kracht om staande te blijven en ons werk met liefde en zorg te kunnen blijven doen. We voelen een grote saamhorigheid als één grote Shaare Zedek familie. 

   

In korte tijd hebben we verschillende belangrijke afdelingen moeten verplaatsen naar veiligere plekken onder de grond. Vanuit andere ziekenhuizen worden er patiënten overgebracht naar ons ziekenhuis voor intensieve zorg. Daarbij komt dat veel zwangere vrouwen er nu bewust voor kiezen om in het Shaare Zedek ziekenhuis te bevallen omdat daar relatief gezien de meeste niet-Joodse kinderen geboren worden. Dit uit veiligheidsoverwegingen. Bovendien zien we dat de huidige spanningen zorgen voor meer vroeggeboortes. Dit alles maakt dat wij op korte termijn een grote behoefte aan:

  • Extra IC bedden met de daarbij behorende apparatuur;
  • Inrichting van een extra verloskamers (couveuses ed);
  • Beademingsapparatuur.

Dit kunnen we niet zonder uw steun. Wilt u ons hierbij helpen en voor ons blijven bidden? 
De lieve reacties en betrokkenheid uit Nederland zijn hartverwarmend en doen ons goed. Heel hartelijk dank daarvoor!

Lieve groet,

Rozi
Shaare Zedek ziekenhuis
Jeruzalem

Doneer nu
 


 

-18 oktober 2023 

85 baby's geboren

Van de 85 baby's die de afgelopen dag in Shaare Zedek werden geboren, waren er 10 van ouders die geëvacueerd zijn uit steden langs de grens met Gaza. Haleli was één van deze baby’s. Zij is het dochtertje van Yonatan - een IDF-officier in de Givati-brigade die herstelt van een verwonding opgelopen tijdens gevechten in Kfar Azza - en zijn jonge vrouw Hadar. Ze wonen in Kfar Maimon in de buurt van Gaza, maar waren op vakantie elders toen Hamas Israël binnenviel. Yonathan werd opgeroepen voor het leger. Hij reisde naar het zuiden en vocht mee in het leger. Hij raakte gewond door een granaat die in zijn richting werd gegooid. Hij werd behandeld in het Soroka Medical Center in Beer Sheva, terwijl zijn vrouw en vele andere families uit hun gemeenschap voor hun veiligheid werden geëvacueerd naar een hotel in Jeruzalem.


Toen Yonathan voldoende hersteld was van zijn verwondingen kon hij herenigd worden met zijn hoog zwangere vrouw in Jeruzalem. Gisteren mochten ze samen -  in het Shaare Zedek ziekenhuis - de trotse ouders worden van de kleine Haleli! Yonatan bereidt zich ondertussen alweer voor om terug te keren naar zijn medesoldaten.

We willen Yonatan en Hadar van harte feliciteren met de geboorte van de kleine Haleli en tegelijkertijd veel sterkte toewensen in deze moeilijke tijd! 


 

-17 oktober 2023 

Israël's First Lady bezoekt het ziekenhuis

Michal Herzog, echtgenote van de Israëlische president, kwam gisteren naar Shaare Zedek om patiënten te bezoeken die gewond zijn geraakt in de oorlog en momenteel behandeld worden in het ziekenhuis.
Mevrouw Herzog vertelde hoe ontroerd ze was door de moed van zowel burgers als veiligheidstroepen in deze oorlog met Hamas. Ze sprak haar dankbaarheid uit naar de medische teams van de IDF en de ziekenhuizen van het land die zich onvermoeibaar hebben ingezet om de gewonden te verzorgen.
“Mijn oprechte hoop is dat jullie zowel naar lichaam als geest zo snel mogelijk mogen genezen en we allemaal binnenkort betere dagen zullen kennen”, zei mevrouw Herzog.

      

Professor Ofer Merin, directeur-generaal van Shaare Zedek verwelkomde de First Lady en bracht haar op de hoogte van de ontwikkelingen in het ziekenhuis. Er zijn op dit moment al meer dan 130 patiënten behandeld aan verwondingen die verband houden met de oorlog. Het Shaare Zedek ziekenhuis helpt hen zowel met hun medische- als emotionele behoeften.

    

“Het bezoek van de First Lady is zo belangrijk voor onze patiënten en medewerkers en biedt ons echt de ondersteuning die we allemaal nodig hebben om door te kunnen gaan in deze zeer moeilijke dagen. Namens de hele familie Shaare Zedek zijn wij diep dankbaar voor uw bezoek en vriendelijkheid. ”-16 oktober 2023 

Brief uit het ziekenhuis

Beste vrienden,
 
Dank voor jullie meeleven met het Shaare Zedek ziekenhuis in Jeruzalem. We willen jullie graag – voor zover dat mogelijk is – op de hoogte houden van de ontwikkelingen in ons ziekenhuis.
 
Elke dag worden hier meer slachtoffers van de oorlog binnen gebracht. Gewonden vanuit het zuiden, maar ook patiënten die gewond zijn geraakt door raketaanvallen hier in de buurt bij Jeruzalem. Een vrouw werd getroffen door granaatscherven in een wijk buiten Jeruzalem. Ze moest met spoed geopereerd worden. De operatie duurde lang en was complex omdat zij meerdere verwondingen en interne bloedingen had. We zijn heel blij en dankbaar dat wij haar leven hebben kunnen redden. Dit is maar één van de vele voorbeelden. 
 
Alles wat hier gebeurt en wat we horen en zien, doet emotioneel heel veel met ons. Van onze eigen medewerkers in het ziekenhuis zijn al 8 naaste familieleden overleden. Hieronder waren 2 zonen van één van onze verpleegkundigen die hier al heel lang werkt. Zij zijn afgelopen sabbat in de strijd gesneuveld. Er is bijna niemand in het ziekenhuis die niet iemand kent die is overleden of gewond is geraakt of waar ze zich zorgen om maken omdat ze naar het front zijn gestuurd of worden vermist.
 
Onze afdelingen human resources, maatschappelijk werk en psychologie hebben de klok rond gewerkt om zowel personeelsleden als de patiënten en hun familieleden te helpen omgaan met de emotionele en mentale gevolgen van deze crisis. We hebben hier een speciale trauma afdeling voor opgericht. 
 
We proberen ons goed voor te bereiden op nog meer slachtoffers met alle mogelijke verwondingen. Gewonden uit de omgeving van Jeruzalem maar ook uit andere gebieden. We richten extra ruimte in voor patiënten op afdelingen waar ze veilig zijn voor raketaanvallen. Door de toename van het aantal gewonden, is er ook meer apparatuur nodig. 
 
Jullie zullen begrijpen dat deze situatie veel van ons vraagt. Alles kan in korte tijd veranderen. Snel en goed handelen is belangrijk. We willen er zijn voor al onze patiënten. Ondanks dat we leven in angst en onzekerheid. 
 
We zullen uw hulp hard nodig hebben, zowel moreel als financieel, om deze crisis aan te kunnen.
 
Uw voortdurende betrokkenheid en steun hebben we nodig en waarderen wij enorm.
 
Shalom,

Rozi


 

Noodhulp oorlogslachtoffers

Wilt u ons steunen met noodhulp voor de oorlogslachtoffers? 

Doneer nu
 

Project 2021-2025

Palliatieve zorg voor kinderen

"Onze oprechte overtuiging is dat ouders nooit mag worden verteld dat hun kind moet sterven in het ziekenhuis, maar waar mogelijk creëren we een thuissituatie waar sterven mogelijk is.” Dit brengt extra kosten met zich mee en omdat de behandelingskosten niet of nauwelijks worden vergoed, doet het SZMC een beroep op de vrijgevigheid van u!